Nietolerancja pokarmowa może być mylona z alergią pokarmową, w której jednak organizm reaguje dość szybko. Nietolerancję pokarmową można poznać po tym, że jej symptomy, choć podobne do alergii, odsunięte są w czasie. Nietolerancje pokarmowe mogą mieć różne przyczyny i być spowodowane przez: czynniki genetyczne, kontakt z chemią spożywczą dodawaną do jedzenia, zbytnią dbałość o higienę, zatrucie metalami ciężkimi; w przypadku karmienia dzieci – przyczyną nietolerancji może być nazbyt szybkie wprowadzane do diety niemowlęcia różnych produktów żywnościowych.

Co to jest nietolerancja pokarmowa IgG i IgG4?

IgG i IgG4 są immunoglobulinami, tj. białkami o istotnym znaczeniu odpornościowej odpowiedzi organizmu przy nietolerancjach pokarmowych. Mówiąc ogólnie, IgG tworzą cztery typy immunoglobulin: oznaczone od IgG1 do IgG4. Pierwsze trzy działają inaczej niż IgG4.

Ich zadaniem jest aktywowanie białka tworzącego układ dopełniacza i wywoływanie odpowiedzi zapalnej organizmu. Natomiast IgG4 łączą się z antygenami określonego produktu żywnościowego, nie aktywując układu dopełniacza.

O tym, jak przebiega choroba, decyduje bariera jelitowa. Jest to warstwa, która znajduje się po wewnętrznej stronie jelita. Jej podstawową rolą jest ochrona przed dostaniem się do krwiobiegu czynników zakaźnych lub np. antygenów z produktów pokarmowych. Stosowanie niektórych leków, nadmierny stres, autoimmunologiczne schorzenia, zmiany nowotworowe czy infekcyjne mogą sprawić, że warstwa ta staje się nieszczelna.

Objawy nietolerancji pokarmowej

Nietolerancję pokarmową cechuje duża różnorodność objawów. Sprawdź koniecznie, gdy:

  • odczuwasz bóle i zawroty głowy, bezsenność lub senność, dzwonienie lub zatykanie w uszach, swędzenie oczu, zatkany nos, katar;
  • masz problemy z jelitami – nudności, wymioty, biegunka, wzdęcia, zgaga, celiakia i in.;
  • męczy Cię przewlekły kaszel, chrypka, metaliczny smak lub suchość w ustach;
  • doskwierają Ci bóle, zapalenia, sztywność stawów, dysfunkcje mięśni;
  • masz problemy z układem krążenia;
  • Twoja pamięć jest osłabiona, odczuwasz zaburzenia koncentracji, jąkasz się, masz wahania nastrojów;
  • masz problemy z wagą;
  • doskwiera ci trądzik, pokrzywka, wysypka, wypadanie włosów, nadmierne pocenie się, łupież i in.

Nietolerancje pokarmowe wywołują substancje zawarte w jedzeniu, jak: fruktoza, laktoza, sacharoza i galaktoza.

Zbadaj więcej za mniej!

Specjaliści CRK pomogą Ci przeprowadzić jeden dobrze dobrany test na nietolerancję pokarmową, który pozwoli szybko odnaleźć przyczynę Twojej nietolerancji pokarmowej.